​WERKGEVERS

duizendschoon-coaching-stress-verminderen-aanpakken--bedrijven

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Maar liefst 36% van het werk gerelateerde verzuim heeft werkstress als oorzaak. Dat leidde in 2016 tot 7 miljoen dagen verzuim in Nederland. Dit kostte het bedrijfsleven ongeveer 2 miljard euro. Jonge werknemers, tussen 25-35 jaar hebben relatief veel last van burn-out klachten. Het verzuim van een werknemer met een burn-out duurt gemiddeld 8 maanden.

Werkstress ontstaat meestal vanuit verschillende factoren. Enerzijds gaat het om werk gerelateerde factoren, zoals bijvoorbeeld tijdsdruk, hoeveelheid werk, onduidelijke rol, te weinig regelruimte, niet genoeg steun van collega’s en van de leidinggevende. Anderzijds kunnen ook stressoren in de privé situatie mee spelen, zoals relatieproblemen, of ziekte van een naaste. Daarnaast blijkt dat perfectionistische werknemers, die zelfs 100% nog niet genoeg vinden en voor iedereen klaar staan, meer kans om te maken te krijgen met stress.

Stress vergroot de kans op (langdurig) verzuim

Signalen van werkstress bij werknemers zijn bijvoorbeeld:

  • Geen, of nauwelijks pauzes nemen
  • Ongeïnspireerd, diep zuchten
  • Prikkelbaar
  • Sarcastisch
  • Steeds meer lichamelijke klachten

Aan de slag!

Vanuit de Arbowet is elke werkgever in Nederland verplicht om aandacht te besteden aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA), met als doel verzuim door stress op het werk te verminderen én tegen te gaan.

Ben je benieuwd hoe het staat met de werkstress van jouw werknemers? Wil je weten wat jij kunt doen aan stress? Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan, of klik op een van onderstaande knoppen om te zien wat ik voor jou kan betekenen.

Hoe staat het met jouw stressniveau? Doe de test en krijg direct de uitslag!