OVER MIJ

Verschillende keren heb ik ervaren dat stress en stress gerelateerde klachten van enorme invloed kunnen zijn op je leven. Zo zeer zelfs dat je niet meer zelf aan het roer staat, dat je niet de keuzes kunt maken die je wilt maken. Gelukkig heb ik ook meegemaakt hoe het voelt om dan toch weer grip op mijn leven te krijgen door mijn stressvaardigheid te vergroten en anders om te gaan met stress . Dat gun ik iedereen: Grip op stress, voluit leven!

Mijn vaste patroon bij stress 

Stress thuis en/of stress op het werk? Voor mij betekende het dat ik extra hard ging werken om de situatie weer onder controle te krijgen. 

Ellenlange to-do-lijstjes. En alles moest perfect. De klus op het werk tot in detail uitgewerkt, nagedacht over alles wat eventueel mis kon gaan. De taart voor de verjaardag van mijn dochter zelf gemaakt, terwijl ik ook bezig was met 30 super creatieve traktaties voor op school en huis en tuin netjes maken. Avonden doorwerken, uitgeput naar bed. Steeds bezig met alles onder controle houden. En voldoen aan de voor mij veel te hoog gelegde lat. Periodes van rust duurden meestal niet lang. Dan ging ik er weer met 150% tegenaan. 

"De stress hield mijn leven in zijn greep, in plaats van dat ik zelf aan het roer stond."

Stress signalen 

In de loop van de tijd ging ik slechter slapen. Ik zat veel in mijn hoofd en had steeds een opgejaagd gevoel. Ik had geen plezier in mijn werk en kon niet genieten van mijn kinderen. Toen kreeg ik ook nog pijn. Ik kon de dingen die ik graag wilde doen, niet doen. De stress hield mijn leven in zijn greep, in plaats van dat ik zelf aan het roer stond. Mijn lijf gaf aan dat het anders moest.

Grip op stress, voluit leven  

Door de pijn dacht ik niet gelijk aan stress als oorzaak. Ik ging van huisarts naar fysiotherapeut, naar ziekenhuis. Zonder resultaat. Dat frustreerde me enorm. Ik wilde van die pijn af! Met ondersteuning van verschillende hulpverleners zag ik dat mijn stress en pijn met elkaar verbonden waren. Dat stress een onderdeel is van het leven. Dat voluit leven betekent dat je zowel de mooie als de moeilijke momenten toelaat. Dat het vooral belangrijk is hoe je met moeilijke situaties omgaat. Ik leerde nieuwe vaardigheden om stress te hanteren. Zo kreeg ik grip op stress en grip op mijn leven. Voluit leven. Wat een verademing was dat! 

"Ik leerde nieuwe vaardigheden om anders met stress te gaan."

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Ik ging lezen over Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Dit was waar ik, onbewust, de afgelopen periode mee bezig was geweest! Dit was wat mij zo zeer had geholpen. En meer dan dat. ACT is wat mij betreft niet alleen een soort therapeutische aanpak, het is een manier van leven. Je leert in moeilijke situaties bewuste keuzes te maken op basis van wat jij belangrijk vindt. In plaats van onbewust over te schakelen naar je automatische piloot en je vaste patronen. En lukt dat dan plotseling altijd? Zeker niet! Nieuwe vaardigheden trainen kost tijd. Je leert bovendien realistische doelen te stellen en lief voor jezelf te zijn wanneer je je doelen niet haalt. 

Ik raakte zo enthousiast dat ik de opleiding tot Psychosociaal ACT Therapeut ben gaan doen. Want ik wilde andere mensen ondersteunen om ook patronen te doorbreken en voluit te leven. 

Voor werkende moeders en studenten

Uit onderzoek blijkt dat juist de mensen tussen de 18 en 38, de zogeheten millennial- generatie veel prestatiedruk ervaren. Ruim 6 op de 10 millennials geven aan last te hebben van stress. Dit geldt vooral voor studenten en werkende moeders. Zij stellen hoge eisen aan zichzelf en hebben moeite alle ballen in de lucht te houden. Herkenbare zorgen voor mij. En een doelgroep die ik heel leuk vind en die bovendien aansluit bij mijn opleiding pedagogiek. Het plan was rond. Stressvaardig ondersteunt werkende moeders en studenten om grip te krijgen op stress en meer voluit te leven. 

"Na mijn ervaring met stress, begon ik te dromen van werkzaamheden waarbij ik andere mensen kon ondersteunen om ook meer grip te krijgen op stress en meer voluit te leven."

Anders omgaan met stress 

Veel mensen hebben niet of pas later in de gaten dat ze last hebben van stress. Ze herkennen de fysieke signalen niet, of kunnen zich, net als ik destijds, niet voorstellen dat ze met stress te maken hebben. Ze doen toch vooral dingen die ze leuk vinden? Het kan ook zijn dat ze al zo gewend zijn aan stress, dat het helemaal niet meer opvalt. De meeste mensen die bij mij komen worstelen met fysieke problemen. Ze hebben al van alles geprobeerd, maar niets lijkt te helpen. Zou het dan toch door stress komen? Ik ondersteun mensen om anders om te gaan met stress. Met mijn aanpak kunnen ook zij stap voor stap meer voluit leven.

Heeft stress ook te veel invloed op jouw leven?

Wil jij ook af van allerlei vervelende stress gerelateerde klachten? Wil jij je stressvaardigheid vergroten en leren hoe je anders met stressvolle situaties kunt omgaan? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag.

Kaya Dielessen

Hoe staat het met jouw stressniveau? Doe de test en krijg direct de uitslag!