OVER MIJ

Verschillende keren heb ik ervaren dat zowel de oorzaken als de gevolgen van stress van enorme invloed kunnen zijn op je leven. Zo zeer zelfs dat je niet meer zelf aan het roer staat, dat je niet de keuzes kunt maken die je wilt maken. Gelukkig heb ik ook meegemaakt hoe het voelt om dan toch weer grip op mijn leven te krijgen door stress aan te pakken. Dat gun ik iedereen: grip op stress, grip op je leven, meer levensgeluk!

Stress gerelateerde klachten beheersten mijn leven

Alle oorzaken van mijn chronische stress had ik aangepakt. Dacht ik. Toen kreeg ik veel pijn in mijn rug, bekken en benen. De doctoren konden niets vinden en gooiden het op stress. Ik kon en wilde dat niet geloven. Toch bleek het zo te zijn. Mijn lichaam gaf aan dat er nog werk te verzetten was.

Door de pijn was ik maandenlang aan huis gekluisterd. Ik kon de dingen die ik graag wilde doen niet doen. De stress hield mijn leven in zijn greep, in plaats van dat ik zelf aan het roer stond. En het was niet de eerste keer dat dit gebeurde. Stress had zich in de jaren ervoor al op veel verschillende manieren bij mij geuit. Ademhalingsproblemen, angstgevoelens, slaapproblemen, het vermijden van sociale contacten. In periodes beïnvloedden ze in meer of mindere mate allemaal mijn leven.

"De stress hield mijn leven in zijn greep, in plaats van dat ik zelf aan het roer stond."

Grip op je leven, de weg naar meer geluk

Grip op je leven is niet voor niets één van de pijlers van levensgeluk. Dat geldt uiteraard ook voor mij. Telkens wanneer ik mij realiseerde dat ik toch weer, of toch nog, met stress te maken had, kon ik er ook mee aan de slag gaan. Ook kon ik weer een stap zetten om ervoor te zorgen dat ik zelf mijn keuzes maakte. Vaak was dat zwaar en confronterend. Ik had soms liever een pil geslikt om een lichamelijke klacht aan te pakken. Maar in plaats daarvan moest ik met mezelf aan de slag. Zo kreeg ik steeds beter zicht op wat ik nodig had en wat ik graag wilde. Daardoor ging ik mij elke keer weer een beetje beter en sterker voelen. Ik merkte dat mijn energie weer ging stromen en kon meer en meer genieten in het moment. Wat is er mooier dan dat?

"Maar in plaats daarvan moest ik met mezelf aan de slag. Zo kreeg ik steeds beter zicht op wat ik nodig had en wat ik graag wilde."

Mijn droom achterna

18 jaar heb ik met veel plezier gewerkt als adviseur bij een kenniscentrum op het gebied van welzijn en zorg. Ook daar hield ik mij met zelfregie bezig, maar dan op beleidsniveau. Na mijn ervaring met stress en pijn, begon ik te dromen van werkzaamheden waarbij ik andere mensen kon ondersteunen om ook meer grip te krijgen op hun leven en meer geluk te ervaren. Ik besloot mijn droom achterna te gaan en studenten en werkende moeders te gaan ondersteunen bij het aanpakken van stress. Op deze manier komen mijn opleiding (pedagogiek, een aantal vakken psychologie, leefstijlcoach, ACT en trainingsvaardigheden), mijn werkervaring en mijn persoonlijke ervaring prachtig bij elkaar. 

Voor werkende moeders en studenten

Uit onderzoek blijkt dat juist de mensen tussen de 18 en 38, de zogeheten millennial-generatie veel prestatiedruk ervaren. Ruim 6 op de 10 millennials geven aan veel stress te ervaren. Dit geldt vooral voor studenten en werkende moeders. Zij stellen hoge eisen aan zichzelf en willen op allerlei vlakken succesvol zijn. Daarom wil ik juist deze millennials begeleiden en ondersteunen om stress aan te pakken.

"Na mijn ervaring met pijn, begon ik te dromen van werkzaamheden waarbij ik andere mensen kon ondersteunen om ook meer grip te krijgen op hun leven en meer geluk te ervaren."

Stress snappen, herkennen en aanpakken

Veel mensen hebben niet of pas later in de gaten dat ze last hebben van stress. Ze herkennen de fysieke signalen niet, of kunnen zich, net als ik destijds, niet voorstellen dat ze met stress te maken hebben. Ze doen toch vooral dingen die ze leuk vinden? Het kan ook zijn dat ze al zo gewend zijn aan stress, dat het helemaal niet meer opvalt. De meeste mensen die bij mij komen worstelen met fysieke problemen. Ze hebben al van alles geprobeerd, maar niets lijkt te helpen. Zou het dan toch door stress komen? Door middel van coaching en training ondersteun ik mensen om stress aan te pakken. Met mijn aanpak krijgen ook zij stap voor stap meer grip op hun leven.

Mijn cliënten geven aan dat ze het prettig vinden dat ik goed luister en vooral veel vragen stel. Door deze te beantwoorden komen zij vaak al zelf tot het benodigde inzicht. Ook mijn deskundigheid op het gebied van stress, zowel in theorie als in ervaring, wordt door hen gewaardeerd.

Heeft stress ook te veel invloed op jouw leven?

Wil jij ook af van allerlei vervelende stress gerelateerde klachten? Wil jij weten hoe je beter met je energie kunt omgaan en hoe je anders met stressvolle situaties kunt omgaan? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag.

Kaya Dielessen

Hoe staat het met jouw stressniveau? Doe de test en krijg direct de uitslag!