Omgaan met kleine en grote ergernissen in 4 stappen

Door Kaya Dielessen | Stress aanpakken

aug 07

Het is maandagmorgen. Het belooft weer een warme dag te worden, mijn hond Blanca en ik zijn al vroeg op pad. Blanca is gek op zwemmen, een wandeling rond een meertje lijkt een goede keus. Enthousiast beginnen we te lopen. De zon schijnt, het meer ligt er prachtig bij. Niets wijst erop dat ik moet gaan nadenken over het aanpakken van stress.  Al snel bots ik echter op de sporen van een gezellig samenzijn van de dag ervoor. Over een paar vierkante meter verspreid liggen blikjes, chips zakken en peuken. De vuilnisbak is misschien tien meter verderop en duidelijk nog niet vol. Hoe moeilijk kan het zijn om even je spullen op te ruimen? Ik merk dat ik me erger.  Herken je dat? Kleine ergernissen als deze kunnen stress opleveren. Hoe ga je hier mee om? Zie hier mijn vier belangrijkste stappen:

1. Merk het op

Neem de tijd om je bewust te worden je van je ergernis. Ben je zoals ik aan het lopen? Sta dan letterlijk even stil. Wat zijn je gedachten bij deze situatie? Wat voel je en wat merk je in je lichaam? Waar in je lichaam voel je dat? Misschien ben je bekend met mindfulness. Een mindfulness oefening kan je bij deze stap helpen.

2. Accepteer

Accepteer wat deze situatie bij je oproept. Natuurlijk willen we ons het liefst elke dag, de hele dag blij en gelukkig voelen. Het leven is helaas geen sprookje. Ongemakkelijke situaties en gevoelens horen er ook bij. Het heeft geen zin te gaan vechten tegen je gevoel of te proberen je gevoelens weg te stoppen. Sterker nog, meestal wordt het daar alleen maar erger van. Denk aan een muggenbult. Wanneer je gaat krabben heb je er even minder last van, daarna krijg je juist meer jeuk!

3. Wees je bewust van de overtreden regel

Ons verstand is de hele dag door actief. Het produceert allerlei gedachten, vaak in de vorm van regels, waar jij en/of de wereld om je heen aan moet voldoen. Het rigide hanteren van die regels kan ergernissen enorm opblazen. In deze situatie is mijn regel: ‘Je moet altijd je eigen rommel opruimen.’  Dat is natuurlijk een prima uitgangspunt. De realiteit is echter dat ik daar zelf niet altijd gelijk aan toe kom en dat anderen die regel misschien niet of in een andere vorm gebruiken. Zo gaat het ook bij andere regels. Wees je daarom bewust welke regel hier wordt overschreden en bepaal hoe strak je deze in deze situatie wilt hanteren. Door deze stap neem je afstand van je verstand en geef je jezelf de ruimte om bewust een keuze te maken in hoe je wilt reageren.

4. Kijk wat jij kunt en wilt (!) doen om deze situatie te veranderen

Het verleden kunnen we niet veranderen. Wel kun je kijken of je mogelijkheden hebt om de situatie waar je last van hebt te veranderen. Heb je geen mogelijkheden? Dan blijft er niets over behalve de situatie en wat het bij je oproept te accepteren. Heb je wel mogelijkheden? Neem dan de tijd om te bepalen of je ook iets wilt ondernemen. Vaak gaan we al heel snel in de actie-stand en blijven dan wat door mopperen. Voelt het goed voor jou om nu actie te nemen? Doe dat dan vooral en merk op wat dat je oplevert.

Bij het meer heb ik er in eerste instantie voor gekozen de rommel op te ruimen. De vuilnisbak was immers vlakbij. Ook bij het tweede hoopje afval ben ik aan de slag gegaan. Toen ik daarna nog een keer vuilnis tegenkwam, heb ik besloten het te laten. Ik was gekomen voor een fijne wandeling met Blanca. Nog meer opruimen voelde voor mij niet goed. Daarmee was de ergernis over de rommel van anderen niet weg, hij bleef wel binnen proporties.

Hoe ga jij om met ergernissen?

Ik ben benieuwd te horen hoe jij omgaat met kleine en grote ergernissen. Leuk als je mij dat hieronder laat weten!

 

 

 

0 0 vote
Artikelbeoordeling
Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Over de auteur

Kaya Dielessen is trainer, coach en blogger bij Duizendschoon Coaching. Zij helpt je stress te verminderen en aan te pakken.

Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Sam Lapian
8 augustus 2019 15:07

Helaas kunnen we de wereld niet verbeteren door rommel die anderen veroorzaken op te ruimen, zelfs diegenen op aanspreken wekt direct een negatieve tegenreactie op! Het begint in feite bij de opvoeding thuis…de kids : ruim toch eens je kamer op! Op school, na de Gymles gezamenlijk de toestellen opruimen en op z’n plek zetten. Op kantoor, ruim je buro netjes op…want het is een Flexwerk, je collega kan het meteen gebruiken! Vaak is het de opvoeding, van huis uit en daarna op school moet het ook een onderwerp blijven! Onze milieu moet voor de nieuwe generatie anders van opzet… Lees verder »

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x