COACHING

Stress is een vorm van spanning, waar we allemaal meer of minder mee te maken hebben. Een bepaalde mate van stress is nodig om je doelen te halen. Als het goed is verdwijnt de spanning na enige tijd en komt het lichaam weer tot rust. Een beetje stress is zelfs goed voor je lijf. Veel mensen hebben echter te maken met chronische stress. Zij voelen zich voortdurend opgejaagd, alsof ze meer moeten doen dan dat ze aankunnen. Stress heeft dan grip op hun leven, in plaats van dat zij grip hebben op stress.

Chronische stress kan leiden tot allerlei klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, slaapproblemen, moeite met concentreren en prikkelbaarheid. Grip op stress krijgen vraagt om een actieve aanpak. De door mij ontwikkelde methode bestaat uit drie onderdelen die bij zowel individuele coaching als bij online coaching aan bod komen: stress snappen, herkennen en aanpakken. Doel is om de grip op je leven weer terug te krijgen.

Stress snappen

Het stresssysteem in ons lichaam is al heel oud. Het functioneert nog hetzelfde als in de oertijd, toen we te maken konden krijgen met bijvoorbeeld grottenleeuwen en sabeltandtijgers. Onze stressreactie verloopt grotendeels onbewust en zorgt ervoor dat we razendsnel klaar zijn om te vechten of vluchten. In de huidige tijd krijgen we minder heftige prikkels dan onze voorouders, maar we krijgen ze wel veel vaker. Door de veelheid aan stressoren kan het systeem uit balans raken. Er is dan sprake van chronische stress. Het hormoonstelsel gaat op de hobbel en het immuunsysteem en de hersenen gaan minder goed functioneren. Het is dan ook niet gek dat chronische stress leidt tot allerhande klachten. Snappen hoe stress werkt maakt dat je de oorzaken en signalen sneller kunt herkennen.

Stress herkennen

Stress werkt bij iedereen anders. De signalen kunnen sterk verschillen en wat voor de een stressvol is, hoeft voor iemand anders helemaal niet zo te zijn. Het is daarom belangrijk om inzicht te krijgen in hoe stress werkt bij jou. Wat zijn jouw grootste stressoren, hoe reageert jouw lijf op stress en wat doe jij in stressvolle situaties?

Om stress goed te kunnen herkennen, is het belangrijk om even wat afstand te nemen en af te stemmen op jezelf. Daarmee zet je ook al gelijk een stap in de aanpak: je neemt tijd voor ontspanning, een belangrijk onderdeel van herstel.

Stress aanpakken

De focus bij de aanpak van stress ligt op:

  • Ontspanning: beter ontspannen en opladen op het werk en thuis
  • Versterken stressbestendigheid: anders leren omgaan met stressvolle situaties en focus op je waarden 
  • Aanpak stressbronnen  
  • Terugval preventie: hoe ga je in de toekomst om met stressvolle situaties?  

Iets voor jou?

Wil jij ook af van stress gerelateerde klachten? Wil jij weten hoe je beter met je energie kunt omgaan en hoe je anders met stressvolle situaties kunt omgaan? Door middel van individuele en online coaching begeleid ik werkende moeders, leerlingen en studenten om grip op stress te krijgen en daardoor meer balans in hun leven te ervaren. 

Prijzen en vergoedingen

Prijzen voor individuele coaching en online coaching zijn op aanvraag. 

Helaas vergoedt de zorgverzekering de kosten voor stress coaching nog niet. Veel werkgevers zijn vanuit preventie wel bereid mee te betalen aan de kosten. Vraag jouw werkgever wat de mogelijkheden zijn. 

SOORTEN COACHING

Individuele Coaching

Ben jij op zoek naar meer balans in je leven? Worstel je al een tijd met bepaalde situaties en gevoelens? Met individuele coaching gaan we met deze onderwerpen samen aan de slag. 

Online Coaching

Ontvang je de ondersteuning liever bij jou thuis? Of wil je geen tijd verspillen aan reizen? Kies dan voor online coaching. Een combinatie van live en online coaching is ook mogelijk.

Hoe staat het met jouw stressniveau? Doe de test en krijg direct de uitslag!